БУКЕТ

 

БУКЕТПроизход

Получен е през 1951 година, чрез кръстосването на сортовете Мавруд и Пино ноар от К. Стоев, З. Занков и Й. Иванов.

Разпространение

Разпространен е основно в Северен и Южен лозаро-винарски район.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петделен, мрежесто набръчкан, със слаб паяжиновиден мъх, отдолу - слабо мъхнато-четинест. Горните странични врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни, със закръглено дъно. Долните врязове са средно дълбоки до плитки, отворени. Опашният вряз е отворен, стреловиден, с остро дъно.

Грозд - средно голям до голям (14.9/7.8 cm), коничен, крилат, полусбит, с тегло от 165 до 180 g.

Зърно - дребно (11.3/10.5 mm), сферично, с тегло от 1.6 до 1.8 g. Кожица - тънка, здрава, тъмно-синя с дебел восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен.

Агробиологична характеристика

Среднозреещ червен винен сорт. Гроздето узрява в средата на септември. Лозите са със умерен растеж, висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милендраж. Гроздето е практическо устойчиво на сиво гниене. Лозите са с добра устойчивост на ниски зимни температури. Може да се отглежда на различни стъблени формировки, като се оставят къси плодни звена - чепове и стрелки и натоварване на лоза - около 40 зимни очи. Сорт Букет се развива и плододава добре, присаден върху подложките подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария СО4.

Технологична характеристика

По механичен състав на гроздето сорт Букет е типично винен. Съдържанието на захари и багрилна материя в гроздето са високи. В благоприятни години натрупва 24-26% захари при титруема киселинност 6-8 g/dm3. Гроздето е подходящо за производство на червени сухи вина. Те се характеризират с високо съдържание на алкохол, екстракт и багрилни вещества. Отличават се с тъмночервен цвят.