КАМЧИЯ

 

КАМЧИЯ

Произход

Създаден е през 1951 г. чрез кръстосването на сортовете Мавруд варненски и Ризлинг от К. Стоев, З. Занков, Й. Иванов и З. Георгиев.

Разпространение

Размножен е върху малки площи в Бургаска и Варненска област.

Ботаническо описание

Лист - средно голям до голям, дълбоко нарязан, петделен, дебел, отдолу мъхнат, мрежесто набръчкан. Горните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни, понякога затворени, с яйцевиден отвор. Долните врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни, с успоредни страни. Опашният вряз е дълбок, отворен, стреловиден.

Грозд - средно голям (17,2/12,4 сm), коничен до цилиндрично-коничен, разклонен, полусбит до сбит. Средната маса на един грозд е 280 g.

Зърно - средно едро до дребно (14.1/13.0 mm.), овално, с тегло от 1.6 до 1.8 g. Кожицата е жълто-зелена,  дебела и жилава. Консистенция - сочна, сладка. Вкус – приятен, с лек мискетов аромат.

Агробиологична характеристика

Камчия е среднозреещ бял винен сорт. Гроздето му узрява в средата на месец септември. Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост. Подходящи за него са високостъблените формировки Мозер и Омбрела при къса (чепова) резитба. Сортът Камчия не е склонен към изресяване и милерандаж. Гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене. Чувствителен е на мана, оидиум и ниски зимни температури. Камчия се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла x Берландиери 41Б и Берландиери x Рипария СО4.

Технологична характеристика

Сортът Камчия е типичен винен сорт за производство на качествени бели вина. Съдържанието на захари в гроздето е 20.0-22.0 % при титруема киселинност 9-9.6 g/dm3. Вината му се отличават със сламеножълт цвят, фин мискетов аромат, добра свежест и хармоничност. Сортът е подходящ и за дестилатни виноматериали.