ГЪМЗА
Произход
Сорт Гъмза е стар местен,
червен винен сорт
отглеждан на големи площи.
Разпространение
Разпространен е основно в
Северният лозаро-винарски район.
Ботаническо описание
Лист - средно голям, петделен,
закръглен до слабо удължен, нагънат нагоре неопределено,
понякога улеобразно, дребно мехуресто набръчкан, отдолу силно
мъхесто-четинест. Горните врязове са плитки до средно дълбоки,
отворени, лировидни. Долните врязове са плитки до едва
забележими. Опашният вряз е най-често затворен.
Грозд - средно голям
(14.0/8.6 cm), цилиндрично-коничен, обикновено с крило, сбит, с
тегло от 140 до 180 g.
Зърно - средно едро
(13.3/13.1 mm), почти сферично, при сбитите гроздове
деформирано, с тегло от 2.3 до 2.7 g. Кожица - тънка, крехка,
тъмно-синя, с обилен восъчен налеп. Консистенция - месеста. Вкус
- хармоничен.
Агробиологична характеристика
Гроздето узрява в края на
септември и началото на октомври. Лозите са със среден до силен
растеж и висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване
и милерандаж. Чувствителен е на гъбните болести мана и оидиум
и е силно чувствителен към сиво гниене, особено в години с
дъждовна есен. Не е устойчив на ниски зимни температури, но има
висока възстановителна способност. Поради ниската
студоустойчивост подходящо е приземното отглеждане и
формировките - чашовидна и единичен Гюйо. В райони без екстремно
ниски зимни температури може да се отглежда на стъблени
формировки, като се прилага къса чепова резитба. Сорт Гъмза има добър афинитет
към разпространени у нас подложки.
Технологична характеристика
Гъмза е типично винен сорт. Гроздето е подходящо за
производство на качествени и обикновени червени вина. При
нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 19-21 %
захари и титруема киселинност 6-8 g/dm3. Вината от този сорт се
характеризират с яркочервен рубинов цвят, нежен плодов аромат и
типичен вкус. Те са хармонични, меки, с приятна свежест.