КАБЕРНЕ СОВИНЬОН
Произход
Стар френски червен, винен сорт, произхождащ
от района на Жиронда.
Разпространение
В Р България Каберне совиньон е
на първо място между сортовете за червени вина. Разпространен е
в Северен, Южен и Югозападен лозаро-винарски райони.
Ботаническо описание
Лист - средно голям, петделен,
дебел, дълбоко нарязан, по-широк отколкото дълъг, нагънат нагоре
блюдообразно, мрежесто набръчкан, слабо мъхнат, отдолу
мъхнато-четинест. Горните врязове са дълбоки до много дълбоки,
затворени, с триъгълен отвор. Долните врязове са по-плитки със
същата форма. Опашният вряз е дълбок, затворен, най-често с
напречно елиптичен отвор. Общо листът изглежда силно перфориран.
Грозд - малък (9.7/6.5
cm),
коничен, понякога с крило, сбит, с тегло от 80 до 100
g.
Зърно - дребно (11.7/11.8
mm),
сферично, с тегло от 1.2 до 1.3 g. Кожица - дебела, жилава,
тъмно-синя, с обилен восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус -
хармоничен, при пълна зрялост се долавя привкус на къпина.
Агробиологична характеристика
Гроздето узрява през втората
половина на септември. Лозите са със силен растеж,
висока родовитост и задоволителен добив. Не е склонен към
изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и оидиум.
Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Има много добра
устойчивост на ниски зимни температури и висока възстановителна
способност. Сортът може да се отглежда на различни стъблени
формировки. Изисква смесена резитба - чепове и плодни пръчки (
10 - 12 зимни очи) и натоварване на лоза около 60 зимни очи.
Сорт Каберне совиньон се
развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х
Берландиери 41Б, Берландиери х Рипария Кобер 5ББ и Берландиери
х Рипария СО4.
Технологична характеристика
Гроздето е подходящо за
производство предимно на качествени червени вина. При нормално
натоварване и добро отглеждане то натрупва 21-24 % захари, и
титруема киселинност 6.5-9 g/dm3 .
Вината получавани от сорт
Каберне совиньон се отличават с фин, специфичен за сорта вкус и
букет, висока плътност и интензивен тъмночервен цвят.
Изключително подходящи са за стареене, като след 2-3 години
развиват напълно ценните си качества.