МЕРЛО
Произход
Той е стар френски сорт за
производство на качествени червени вина.
Разпространение
В България е разпространен
главно в Южния лозарски район, където развива най-добре своите
ценни стопански качества.
Ботаническо описание
Лист – средно голям или
голям, силно нарязан, петделен, тъмнозелен, дебел, нагънат
нагоре, отгоре със слаб паяжиновиден мъх, а отдолу е слабо
мъхнато-четинест. Горните врязове са средно дълбоки, затворени, с
яйцевиден отвор, понякога със зъб в основата. Долните врязове са
средно дълбоки, затворени, с яйцевиден отвор, или отворени
лировидни, с тесен отвор и остро дъно. Опашният вряз е отворен
лировиден, или затворен, с яйцевиден отвор, с остро дъно.
Грозд – средно голям
(17.0/8.4 cm), коничен, крилат, полусбит до рехав. Средното
тегло варира по години от 80 g до 150
g.
Зърно – дребно
(11.2/10.7 mm), почти сферично. Кожица – тъмно-синя, с обилен
восъчен налеп, дебела, еластична. Консистенция е сочна, а вкусът
хармоничен.
Агротехническа характеристика
Мерло е къснозреещ червен винен
сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември.
Лозите се отличават със среден
растеж, висока родовитост и среден добив. Едногодишните
леторасти узряват много добре. Коефициентът на родовитост е 1.50
– 1.60, а добивът от лоза е в границите на 4 – 5 кg. Склонен е
към изресяване, особено в години с неблагоприятни условия през
периода на цъфтежа. Сорт Мерло е чувствителен на
гъбните болести – мана и оидиум, а гроздето има задоволителна
устойчивост на сиво гниене. Чувствителен е на ниски зимни
температури. В подходящите за сорта райони, лозите могат да се
отглеждат на различни стъблени формировки, като се прилага
смесена резитба – чепове и къси плодни пръчки. Сортът се
развива и плододава добре присаден върху подложките Шасла х
Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария Кобер 5ББ.
Технологична характеристика
Сорт Мерло е типично винен.
Гроздето му е подходящо за производство на качествени червени
вина. То му натрупва достатъчно количество захари – от 22 % до
24 %, като запазва добра титруема киселинност – от 6 g/dm3 до 8 g/dm3.
Червените сухи вина са тъмно
обагрени, екстрактивни, с интензивен плодов аромат,
високоалкохолни, хармонични. Те по-бързо съзряват в сравнение на
Каберне совиньон и са годни за консумация след по-кратък срок на
отлежаване.