МИСКЕТ КАЙЛЪШКИ
Произход
Получен е чрез кръстосването
на сортовете Мискет хамбургски и Вилар блан от Й. Иванов и В.
Вълчев. Утвърден е през 1976 г.
Разпространение
Разпространен е основно в
Северен лозаро-винарски район.
Ботаническо описание
Лист - средно голям до голям, петделен, средно нарязан, гол. Горните врязове са средно
дълбоки, отворени. Долните врязове са плитки
(едва забележими), отворени.
Опашният вряз е отворен, сводест, тесен, с остро дъно.
Грозд - средно голям (15.3/9.4
cm), цилиндрично-коничен, често разклонен, рехав, с тегло от
200 до 220 g.
Зърно - средно едро (14.7/13.4
mm), овално, с тегло от 2.0 до 2.4
g. Кожица - дебела,
еластична, жълтозелена до златистожълта. Консистенция - сочна.
Вкус - хармоничен, приятно мискетов.
Агробиологична характеристика
Къснозреещ бял винен сорт.
Гроздето узрява през първата половина на октомври.
Лозите са с умерен до силен
растеж, добра родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и
милерандаж. Практически е устойчив на мана и сиво гниене и е с
много добра устойчивост на ниски зимни температури. Лозите могат
да се отглеждат на различни стъблени формировки, като при
резитбата се оставят къси плодни звена - чепове и стрелки.
Сорт Мискет кайлъшки се
развива и плододава добре, присаден върху всички подложки
разпространени в страната.
Технологична характеристика
Сорт Мискет кайлъшки е типичен
винен сорт. При нормално натоварване и добро отглеждане гроздето
натрупва 19-22 % захари и титруема киселинност 7-9 g/dm3. Гроздето е подходящо за
производство на бели естествено пенливи вина и на оригинални
десертни вина.