ИНСТИТУТ ПО ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО

ПЛЕВЕН

     > НАЧАЛО > ПРОИЗВОДСТВО  >  ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ  >  ВИНЕНИ   >  МИСКЕТ ОТОНЕЛ
 

ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

ЦЕНИ И ОТСТЪПКИ

ПРОДУКТИ

 

МИСКЕТ ОТОНЕЛ

 

МУСКАТПроизход

Бял винен сорт получен от семе на неизвестни родители и въведен в култура през 1825 г. от Роберт Моро във Франция.

Разпространение

В Р България е разпространен в Източен, Северен и Южен лозаро-винарски райони.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петделен, дебел, по-широк отколкото дълъг, средно нарязан, гладък, гол, отдолу слабо четинест. Горните врязове са средно дълбоки, често затворени. Долните врязове са плитки, отворени, често едва си личат. Опашният вряз е най-често затворен.

Грозд - средно голям или малък (9.9/6.3 cm), коничен, полусбит или сбит, с тегло от 60-до 105 g.

Зърно - средно едро (13.6/13.1 mm), сферично, с тегло от 2.1 до 2.3 g. Кожица - тънка, еластична, златисто-жълта, с ръждиви петна и обилен восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен, силно мискетов.

Агробиологична характеристика

Гроздето узрява през първата половина на септември. Лозите са със среден до слаб растеж, средна родовитост и добив. Не проявява склонност към изресяване и милерандаж. Чувствителен на мана и оидиум и сравнително устойчив на сиво гниене. Има добра устойчивост на ниски зимни температури. За получаването на по-високи добиви се препоръчва да се отглежда на различни стъблени формировки. Изисква смесена резитба - чепове и плодни пръчки с по 10-12 зимни очи. Сорт Мискет Отонел има добър афинитет с подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария Кобер 5ББ.

Технологична характеристика

Гроздето е подходящо за производство на качествени бели вина. При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 19-24 % захари и титруема киселинност 5-7 g/dm3 Белите вина получени от него са с нежен, приятен мискетов аромат и умерена свежест. У нас от този сорт се приготвят много добри десертни вина.

ПОСЕЩЕНИЯ:  ПЪТИ