МИСКЕТ ОТОНЕЛ
Произход
Бял винен сорт получен от семе
на
неизвестни родители и въведен в култура през 1825 г. от Роберт Моро във Франция.
Разпространение
В Р България е разпространен в
Източен, Северен и Южен лозаро-винарски райони.
Ботаническо описание
Лист - средно голям, петделен,
дебел, по-широк отколкото дълъг, средно нарязан, гладък, гол,
отдолу слабо четинест. Горните врязове са средно дълбоки, често
затворени. Долните врязове са плитки, отворени, често едва си
личат. Опашният вряз е най-често затворен.
Грозд - средно голям или малък
(9.9/6.3 cm), коничен, полусбит или сбит, с тегло от 60-до 105
g.
Зърно - средно едро
(13.6/13.1 mm), сферично, с тегло от 2.1 до 2.3
g. Кожица -
тънка, еластична, златисто-жълта, с ръждиви петна и обилен
восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен, силно
мискетов.
Агробиологична характеристика
Гроздето узрява през първата
половина на септември. Лозите са със среден до слаб
растеж, средна родовитост и добив. Не проявява склонност към
изресяване и милерандаж. Чувствителен на мана и оидиум и
сравнително устойчив на сиво гниене. Има добра устойчивост на
ниски зимни температури. За получаването на по-високи добиви се
препоръчва да се отглежда на различни стъблени формировки.
Изисква смесена резитба - чепове и плодни пръчки с по 10-12
зимни очи. Сорт Мискет Отонел има добър афинитет с подложките
Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария Кобер 5ББ.
Технологична характеристика
Гроздето е подходящо за
производство на качествени бели вина. При нормално натоварване и
добро отглеждане то натрупва 19-24 % захари и титруема
киселинност 5-7 g/dm3 Белите вина получени от него
са с нежен, приятен мискетов аромат и умерена свежест. У нас от
този сорт се приготвят много добри десертни вина.