НАСЛАДА
Произход
Бял винен сорт получен чрез кръстосването
на сортовете Мискет хамбургски и Вилар блан
от В. Вълчев и Й. Иванов. Утвърден е през1976 г.
Разпространение
Разпространен е в Северен
лозаро-винарски район и като отделни лози в другите лозаро-винарски
райони.
Ботаническо описание
Лист - средно голям, три-петделен,
гладък, слабо нарязан, с извита надолу периферия, слабо
четинесто-мъхнат. Горните врязове са плитки до средно дълбоки,
отворени. Долните врязове са плитки във вид на остър ъгъл.
Опашният вряз е отворен, сводест, с плоско дъно.
Грозд - средно голям
(16.2/10.1 cm), коничен, рехав. Средно тегло - 250
g.
Зърно - средно едро (18.4/16.7
mm), овално. Кожица - тънка, крехка, зеленикаво-жълта до
кехлибарена. Консистенция - месесто-сочна. Вкус - хармоничен,
слабо мискетов.
Агробиологична характеристика
Гроздето узрява през първата
половина на септември. Лозите са с умерен растеж,
висока родовитост и добив. Практически е устойчив на мана и е с
повишена устойчивост на оидиум, сиво гниене и ниски зимни
температури. Може да се отглежда при различни стъблени
формировки, като се оставят при резитбата къси плодни звена -
чепове и стрелки. Сорт Наслада се развива и
плододава добре, присаден върху всички подложки, разпространени
в страната.
Технологична характеристика
Гроздето от сорт Наслада е
подходящо за двустранно използване – като десертно и винено. В
технологична зрялост съдържанието на захари е 18-20 % при
титруема киселинност 7-8 g/dm3 . Може да се използва
за производството на обикновени бели вина.