СЕНЗО
Произход
Произхожда от Южна Франция.
Разпространение
Разпространен е най-много в Южна Франция и Русия. У нас се среща
в Северозападна България.
Ботаническо описание
Лист - средно голям, петделен, тънък, закръглен, средно
нарязан, мрежесто набръчкан с паяжиновиден мъх, отдолу слабо
мъхнат и силно четинест. Горните врязове са дълбоки, най-често
отворени, лировидни, с остро дъно, понякога затворени. Долните
врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни, с почти
успоредни страни. Опашният вряз е най-често отворен, сводест или
лировиден.
Грозд - средно голям (14.9/10.6 cm), коничен, рядко с
крило, полусбит, с тегло от 200 - 370 g.
Зърно - едро (19.0/10.6 mm), продълговато, с тегло от
3.8 до 4.4 g. Кожица - тънка, крехка, тъмно-синя, с обилен
восъчен налеп и бодленце на върха. Консистенция - месесто-сочна.
Вкус - хармоничен.
Агробиологична характеристика
Сензо е среднозреещ червен винен сорт. Гроздето му узрява през втората
половина на септември.
Лозите са със среден растеж, много добра родовитост и добив. Не
е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и
оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене.
Чувствителен е на ниски зимни температури. Лозите могат да се
отглеждат приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. В
незагребните райони може да се отглежда и на някои стъблени
формировки, като се оставят къси плодни звена.
Сорт Сензо се развива и плододава добре, присаден върху
подложките Шасла х Берландиери 41Б, Берландиери х Рипария Кобер
5ББ и Рупестрис дю Ло.
Технологична характеристика
Гроздето е
подходящо за консумация в свежо състояние. Има задоволителна
транспортабилност и може да се съхранява непродължително време.
От него могат да се произвеждат добре оцветени обикновени
червени вина. Съдържанието на захари е 18-22
%, а титруемата
киселинност – 5.5-7.1 g/dm3