СТОРГОЗИЯ
Произход
Сорт Сторгозия е селекциониран
в Институт по лозарство и винарство – Плевен от Й. Иванов, В.
Вълчеви и Г. Петков, чрез кръстосването на сортовете Букет и Вилар
блан. Утвърден е през 1976 г.
Разпространение:
Разпространен е основно в
Северен лозаро-винарски район.
Ботаническо описание:
Лист - средно голям, триделен,
овален, слабо нарязан, гладък, отдолу слабо четинест.
Грозд - средно голям (13.6/7.8
cm), цилиндрично-коничен, сбит или полусбит, с тегло от 150 до
160 g.
Зърно - дребно (12.8/12.0
mm),
почти сферично, с тегло от 1.6 до 1.8 g. Кожица - тънка, жилава,
тъмно-синя, с обилен восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус -
хармоничен.
Агротехническа
характеристика:
Сторгозия е къснозреещ червен
винен сорт.
Гроздето узрява през първата половина на октомври.
Лозите са със силен растеж, с редовна висока родовитост и
добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Практически е
устойчив на мана, оидиум и сиво гниене. В благоприятни години за
развитието на цитираните заболявания е необходимо да се извърши
двукратно третиране срещу тези болести. Лозите имат повишена
устойчивост на ниски зимни температури и висока възстановителна
способност, поради което сортът може да се отглежда при различни
стъблени формировки. Поради високата родовитост натоварването на
лоза трябва да бъде около 20 – 30 зимни очи, при което се
получава по 4 – 5 kg грозде от лоза. Сорт Сторгозия се развива и плододава добре,
присаден на подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария СО4.
Технологична
характеристика:
Сорт Сторгозия е типично
винен. Гроздето му натрупва от 22 до 24
% захари, а в години с благоприятна есен (топла и продължителна) – до 25 – 26 % захари.
Титруемите киселини са в границите от 7 –9 g/dm3. Получените вина
са с интензивночервен цвят, свежи, с приятен пладов аромат,
плътни, екстрактивни. Гроздето е подходящо за
производство на обикновени червени вина. В години, когато
натрупва много захари, могат да се произвеждат и
висококачествени десертни вина.