ИНСТИТУТ ПО ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО

ПЛЕВЕН

     > НАЧАЛО > ПРОИЗВОДСТВО  >  ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ  >  УСТОЙЧИВИ   >  СТОРГОЗИЯ
 

ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

ЦЕНИ И ОТСТЪПКИ

ПРОДУКТИ

 

СТОРГОЗИЯ

 

СТОРГОЗИЯПроизход

Сорт Сторгозия е селекциониран в Институт по лозарство и винарство – Плевен от Й. Иванов, В. Вълчеви и Г. Петков, чрез кръстосването на сортовете Букет и Вилар блан. Утвърден е през 1976 г.

Разпространение:

Разпространен е основно в Северен лозаро-винарски район.

Ботаническо описание:

Лист - средно голям, триделен, овален, слабо нарязан, гладък, отдолу слабо четинест.

Грозд - средно голям (13.6/7.8 cm), цилиндрично-коничен, сбит или полусбит, с тегло от 150 до 160 g.

Зърно - дребно (12.8/12.0 mm), почти сферично, с тегло от 1.6 до 1.8 g. Кожица - тънка, жилава, тъмно-синя, с обилен восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен.

Агротехническа характеристика:

Сторгозия е къснозреещ червен винен сорт. Гроздето узрява през първата половина на октомври. Лозите са със силен растеж, с редовна висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Практически е устойчив на мана, оидиум и сиво гниене. В благоприятни години за развитието на цитираните заболявания е необходимо да се извърши двукратно третиране срещу тези болести. Лозите имат повишена устойчивост на ниски зимни температури и висока възстановителна способност, поради което сортът може да се отглежда при различни стъблени формировки. Поради високата родовитост натоварването на лоза трябва да бъде около 20 – 30 зимни очи, при което се получава по 4 – 5 kg грозде от лоза. Сорт Сторгозия се развива и плододава добре, присаден на подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария СО4.

Технологична характеристика:

Сорт Сторгозия е типично винен. Гроздето му натрупва от 22 до 24 % захари, а в години с благоприятна есен (топла и продължителна) – до 25 – 26 % захари. Титруемите киселини са в границите от 7 –9 g/dm3. Получените вина са с интензивночервен цвят, свежи, с приятен пладов аромат, плътни, екстрактивни. Гроздето е подходящо за производство на обикновени червени вина. В години, когато натрупва много захари, могат да се произвеждат и висококачествени десертни вина.

 

ПОСЕЩЕНИЯ:  ПЪТИ