ИНСТИТУТ ПО ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО

ПЛЕВЕН

     > НАЧАЛО > ПРОИЗВОДСТВО  >  ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ  >  ДЕСЕРТНИ   >  КАРДИНАЛ
 

ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

ЦЕНИ И ОТСТЪПКИ

ПРОДУКТИ

 

КАРДИНАЛ

 

КАРДИНАЛПроизход

Сорт Кардинал е получен през 1939 г. в Калифорния, САЩ, чрез кръстосване на сортовете Фламе Токай и Алфонс.

Разпространение

Среща се в почти всички страни с развито лозарство. В България сорта е внесен пред 1962 г., след което започва неговото бързо разпространение.

Ботаническо описание

Лист - средно голям до голям, петделен, средно нарязан, нагънат нагоре, светлозелен.

Горните странични врязове са средно дълбоки или плитки отворени. Долните врязове са плитки или средно дълбоки, отворени. Опашният вряз е отворен, лировиден.

Грозд - средно голям до голям (15.5/8.6 cm), полусбит до рехав, коничен с крило. Средната маса на грозда е 280-350 g.

Зърно - много едро до едро (22.7/20.2 mm), слабо овално или сферично, понякога ребристо. Кожицата е тъмно-виолетова, а при недобро узряване – червена, дебела, но крехка и покрита с обилен восъчен налеп. Консистенцията е сочно-месеста със слаб мискетов вкус.

Агробиологична характеристика

Кардинал е ранозреещ червен десертен сорт. Гроздето му узрява през втората десетдневка на месец август. Лозите имат среден до силен растеж и образуват много странични леторасти. Лозите се нападат от болести и неприятели. Чувствителни са на ниски зимни температури. Сортът е склонен към изресяване, милерандаж и превръщане на съцветията в мустаци (източване).

Технологична характеристика

Кардинал е ценен ранозреещ десертен сорт. Гроздето натрупва достатъчно захари (14-15%), при умерено съдържание на титруеми киселини (6-7 g/dm3). Издръжлив е на транспорт и съхранение.

 

ПОСЕЩЕНИЯ:  ПЪТИ