КАРДИНАЛ
Произход
Сорт Кардинал е получен през 1939 г. в Калифорния, САЩ, чрез
кръстосване на сортовете Фламе Токай и Алфонс.
Разпространение
Среща
се в почти всички страни с развито лозарство.
В България сорта е внесен пред
1962 г., след което започва неговото бързо разпространение.
Ботаническо описание
Лист -
средно голям до голям, петделен, средно нарязан, нагънат нагоре,
светлозелен.
Горните странични врязове са
средно дълбоки или плитки отворени. Долните врязове са плитки
или средно дълбоки, отворени. Опашният вряз е отворен,
лировиден.
Грозд -
средно голям до голям (15.5/8.6 cm), полусбит до рехав, коничен
с крило. Средната маса на грозда е 280-350 g.
Зърно -
много едро до едро (22.7/20.2 mm), слабо овално или сферично,
понякога ребристо. Кожицата е тъмно-виолетова, а при недобро
узряване – червена, дебела, но крехка и покрита с обилен восъчен
налеп. Консистенцията е сочно-месеста със слаб мискетов вкус.
Агробиологична характеристика
Кардинал е ранозреещ червен десертен сорт.
Гроздето му узрява през втората десетдневка на месец август.
Лозите имат среден до силен
растеж и образуват много странични леторасти. Лозите се нападат
от болести и неприятели. Чувствителни са на ниски зимни
температури. Сортът е склонен към изресяване, милерандаж и
превръщане на съцветията в мустаци (източване).
Технологична характеристика
Кардинал е ценен ранозреещ
десертен сорт.
Гроздето натрупва достатъчно
захари (14-15%), при умерено съдържание на титруеми киселини
(6-7 g/dm3).
Издръжлив е на транспорт и
съхранение.