КИШМИШ МОЛДОВСКИ
Произход
Сортът
е получен от М. Журавел, И. Гавраилов и Г. Борзиков в Научно-изследователския
институт по лозарство и винарство в Кишинев, чрез кръстосване на сортовете
Победа и Кишмиш розов.
Разпространение
В България е
засаден на малки площи в почти всички лозарски райони.
Ботаническо описание
Лист -
петурата е средно голяма, три до петделна, отгоре гладка, отдолу гола. Горните
врязове са средно дълбоки, отворени, лировидни. Долните врязове са плитки,
отворени. Опашният вряз е отворен, лировиден, с остро дъно.
Грозд - голям
(23.5/11.5 cm), коничен, с крила, полусбит до рехав. Средната маса на един грозд
е около 600-700 g.
Зърно - едро
(19.5/16 mm), овално. Кожицата е средно дебела, крехка, тъмночервена до
тъмносиня. Консистенцията на зърното е месеста, а вкуса хармоничен. Зърното е
без семена и при консумация рудиментите не се чувстват. Средната маса на едно
зърно е около 4-5 g.
Агробиологична характеристика
Среднозреещ
червен десертен сорт. Гроздето му узрява в средата на месец септември. Лозите са
средно растящи, с добра родовитост при стъблена формировка и смесена резитба с
чепове и плодни пръчки. Кишмиш молдавски не е склонен към изресяване и
милерандаж. Лозите са слабо устойчиви на мана, оидиум и ниски зимни температури.
Сортът има добър афинитет към разпространените у нас подложки.
Технологична характеристика
При
достигане на консумативна зрялост, съдържанието на захари в гроздето е 19-20 %,
а титруемата киселинност е около 8 g/dm3. Гроздето на сорт Кишмиш молдавски е с
много добра транспортабилност и е подходящо за съхранение. Основно е
предназначено за консумация в прясно състояние.