МЕЧТА
Произход
Получен е чрез кръстосването
на сортовете (Хибрид 29/12 (Димят х Перл дьо Ксаба) х Италия).
Разпространение
Разпространен е основно в Северният и Южния лозарски райони,
както и на малки площи в цялата страна.
Ботаническо описание
Лист - средно голям, триделен,
тъмнозелен, отдолу слабо мъхнат. Горните врязове са много
плитки, отворени. Долните врязове са едва очертаващи се.
Опашният вряз е лировиден, с остро дъно, отворен.
Грозд - средно голям до голям
(17.4/10.5 cm), коничен, полусбит.
Средното тегло на грозда е 240
g.
Зърно - средно едро (18.0/16.2
mm), овално. Кожица - тънка, еластична, жълто-зелена с
кехлибарен оттенък. Консистенцията е месесто-хрупкава. Вкус -
хармоничен, приятно мискетов.
Агробиологична характеристика
Мечта е много ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето узрява в
края на юли началото на август. Лозите
са със умерен растеж,
добра родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и
милерандаж. Чувствителен е на мана, оидиум и ниски зимни
температури. Поради ниската студоустойчивост се препоръчва да се
отглежда приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. На
някои стъблени формировки може да се отглежда само в райони без
екстремно ниски температури, като се извършва къса резитба. Сорт Мечта се развива и
плододава добре, присаден върху всички подложки разпространени в
страната.
Технологична характеристика
При почвено-климатичните
условия на град Плевен гроздето натрупва 15-16 % при титруема
киселинност 4 g/dm3 . Гроздето има добра транспортабилност. Подходящо е за консумация в свежо състояние.