ПЛЕВЕН
Произход
Сорт Плевен е създаден в Институт по лозарство и винарство –
Плевен през 1961 г. от К. Стоев,
Й.Иванов, З. Занков и В. Вълчев, чрез кръстосването на сортовете Италия и
Янтар. Утвърден е през 1968 г.
Разпространение
Разпространен е слабо във всички лозарски райони на страната.
Ботаническо
описание:
Лист - средно голям до голям, петолапест, силно нарязан, гладък, гол.
Горните странични врязове са дълбоки, затворени, с тесен
елиптичен отвор и остро дъно. Долните врязове са средно дълбоки,
отворени, с успоредни страни и цепнатина във вид на дъно.
Опашният вряз е дълбок, отворен, сводест, с широка основа, при
основните листа често без престилка. Есенното оцветяване на
листа е жълто.
Грозд - средно голям до голям (18.96/16.68
cm),
полусбит, коничен или крилат. Средната маса на грозда е от 250
до 320
g.
Зърно - едро
до много едро (24/17
mm), продълговато цилиндрично, понякога по средата слабо
прищипнато. Консистенцията е месесто-хрупкава с неутрален вкус.
Кожицата е средно дебела, крехка, жълто-зелена. Средната маса на
едно зърно е 5.5
g.
Агробиологична характеристика
Плевен спада към много ранните бели десертни сортове. Гроздето му узрява в
началото на август. Лозите са силно растящи. Подходяща система
на формиране е приземен и стъблен Гюйо. Лозите се нападат от
гъбни болести и неприятели. Чувствителни са ниски зимни
температури. Сортът не проявява склонност към изресяване и
милерандаж. Плододава добре засаден върху топли, свежи и
по-плодородни почви, в райони без засушаване.
Технологична характеристика
Сорт Плевен е
ценен ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето
натрупва достатъчно захари (15-16 %) при титруема киселинност
(5.5-6.0
g/dm3). Издръжлив е на
дълъг транспорт.