ИНСТИТУТ ПО ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО

ПЛЕВЕН

     > НАЧАЛО > ПРОИЗВОДСТВО  >  ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ  >  ДЕСЕРТНИ   >  ПЛЕВЕН
 

ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

ЦЕНИ И ОТСТЪПКИ

ПРОДУКТИ

 

ПЛЕВЕН

 

ПЛЕВЕНПроизход

Сорт Плевен е създаден в Институт по лозарство и винарство – Плевен през 1961 г. от К. Стоев, Й.Иванов, З. Занков и В. Вълчев, чрез кръстосването на сортовете Италия и Янтар. Утвърден е през 1968 г.

Разпространение

Разпространен е слабо във всички лозарски райони на страната.

Ботаническо описание:

Лист - средно голям до голям, петолапест, силно нарязан, гладък, гол. Горните странични врязове са дълбоки, затворени, с тесен елиптичен отвор и остро дъно. Долните врязове са средно дълбоки, отворени, с успоредни страни и цепнатина във вид на дъно. Опашният вряз е дълбок, отворен, сводест, с широка основа, при основните листа често без престилка. Есенното оцветяване на листа е жълто.

Грозд - средно голям до голям (18.96/16.68 cm), полусбит, коничен или крилат. Средната маса на грозда е от 250 до 320 g.

Зърно - едро до много едро (24/17 mm), продълговато цилиндрично, понякога по средата слабо прищипнато. Консистенцията е месесто-хрупкава с неутрален вкус. Кожицата е средно дебела, крехка, жълто-зелена. Средната маса на едно зърно е 5.5 g.

Агробиологична характеристика

           Плевен спада към много ранните бели десертни сортове. Гроздето му узрява в началото на август. Лозите са силно растящи. Подходяща система на формиране е приземен и стъблен Гюйо. Лозите се нападат от гъбни болести и неприятели. Чувствителни са ниски зимни температури. Сортът не проявява склонност към изресяване и милерандаж. Плододава добре засаден върху топли, свежи и по-плодородни почви, в райони без засушаване.

Технологична характеристика

Сорт Плевен е ценен ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето натрупва достатъчно захари (15-16 %) при титруема киселинност (5.5-6.0 g/dm3). Издръжлив е на дълъг транспорт.

ПОСЕЩЕНИЯ:  ПЪТИ