СУПЕР РАН БОЛГАР
Произход
Сортът Супер ран Болгар е създаден в Института по лозарство и
винарство – Плевен през 1961г. от кръстосването на сортовете
Италия и Янтар от К. Стоев, Й. Иванов, З. Занков и В. Вълчев.
Утвърден е през 1974г.
Разпространение
Разпространен е слабо в почти всички лозарски райони на
страната. Среща се и в Македония.
Ботаническо описание
Лист - средно голям, петолапест, силно нарязан, гол. Горните странични
врязове са дълбоки, затворени. Долните врязове са средно
дълбоки, също затворени, рядко отворени. Опашният вряз е
отворен, сводест.
Грозд - средно голям до голям (18.8/13.2 cm), полусбит до рехав, коничен
или крилат, с едно крило. Средната маса на грозда е 250-300 g.
Зърно - едро до много едро (24.9/17.2 mm), продълговато, слабо
двустранно изострено (в основата и към върха). Кожицата е
жълто-зелена до кехлибарена, тънка, еластична. Консистенцията на
зърното е месесто-хрупкава, нежна, а вкуса хармоничен. Средната
маса на едно зърно е 4.90 g.
Агробиологична характеристика
Супер ран Болгар е много
ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на
август. Лозите имат силен растеж и развиват малко на брой
странични леторасти. Подходяща система на формиране е приземен и
стъблен Гюйо. Лозите се нападат от гъбни болести и неприятели.
Чувствителни са ниски зимни температури. Сортът не проявява
склонност към изресяване и милерандаж. За стъблено отглеждане на
лозите са подходящи топли микрорайони с южно изложение и дълбоки
средно богати до богати на хранителни вещества почви.
Технологична характеристика
Супер ран Болгар е ценен
ранозреещ бял десертен сорт.
Гроздето натрупва достатъчно
захари (15-20 %) и умерено съдържание на титруема киселинност
(5.9 g/dm3).
Издръжлив е на продължителен
транспорт.