ИНСТИТУТ ПО ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО

ПЛЕВЕН

     > НАЧАЛО > ПРОИЗВОДСТВО  >  ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ  >  ДЕСЕРТНИ   >  СУПЕР РАН БОЛГАР
 

ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

ЦЕНИ И ОТСТЪПКИ

ПРОДУКТИ

 

СУПЕР РАН БОЛГАР

 

СУПЕР РАН БОЛГАРПроизход

Сортът Супер ран Болгар е създаден в Института по лозарство и винарство – Плевен през 1961г. от кръстосването на сортовете Италия и Янтар от К. Стоев, Й. Иванов, З. Занков и В. Вълчев. Утвърден е през 1974г.

Разпространение

Разпространен е слабо в почти всички лозарски райони на страната. Среща се и в Македония.

Ботаническо описание

Лист - средно голям, петолапест, силно нарязан, гол. Горните странични врязове са дълбоки, затворени. Долните врязове са средно дълбоки, също затворени, рядко отворени. Опашният вряз е отворен, сводест.

Грозд - средно голям до голям (18.8/13.2 cm), полусбит до рехав, коничен или крилат, с едно крило. Средната маса на грозда е 250-300 g.

Зърно - едро до много едро (24.9/17.2 mm), продълговато, слабо двустранно изострено (в основата и към върха). Кожицата е жълто-зелена до кехлибарена, тънка, еластична. Консистенцията на зърното е месесто-хрупкава, нежна, а вкуса хармоничен. Средната маса на едно зърно е 4.90 g.

Агробиологична характеристика

Супер ран Болгар е много ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на август. Лозите имат силен растеж и развиват малко на брой странични леторасти. Подходяща система на формиране е приземен и стъблен Гюйо. Лозите се нападат от гъбни болести и неприятели. Чувствителни са ниски зимни температури. Сортът не проявява склонност към изресяване и милерандаж. За стъблено отглеждане на лозите са подходящи топли микрорайони с южно изложение и дълбоки средно богати до богати на хранителни вещества почви.

Технологична характеристика

Супер ран Болгар е ценен ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето натрупва достатъчно захари (15-20 %) и умерено съдържание на титруема киселинност (5.9 g/dm3). Издръжлив е на продължителен транспорт.

ПОСЕЩЕНИЯ:  ПЪТИ