|
ИНСТИТУТ ПО ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО ПЛЕВЕН |
|
|
|
|
> НАЧАЛО > ПРОИЗВОДСТВО > ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ > ДЕСЕРТНИ > МИСКЕТ ПЛЕВЕНСКИ | |
МИСКЕТ ПЛЕВЕНСКИ
Произход Създаден от кръстосването на Мискет хамбургски и Перл дьо Ксаба през 1962 г. в Институт по лозарство и винарство - гр. Плевен от К. Стоев, Й. Иванов, З. Занков и В. Вълчев. Утвърден е през 1969 г. Разпространение Разпространен е слабо във всички райони на страната. Ботаническо описание Лист – средно голям, три до петделен, закръглен, гол, тъмнозелен. Горните странични врязове са плитки до средно дълбоки с тесен отвор и закръглено дъно. Долните врязове са плитки, отворени във вид на цепнатина. Опашният вряз затворен, стреловиден с елиптичен отвор. Грозд – средно голям (17,2/11,3 сm), полусбит, коничен. Средната маса на грозда е 200-280g. Зърно – средно едро (17,8/16,8 mm), овално, месесто-сочно, с хармоничен вкус и добре изразен мискетов нюанс. Кожицата е тъмно-синя, дебела, крехка. Средната маса на зърното е 3,8-4,5 g. Агробиологична характеристика Мискет плевенски е много ранозреещ червен десертен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на август. Лозите имат умерен до силен растеж. Подходяща система на формиране е приземен и стъблен Гюйо. Лозите се нападат от гъбни болести и неприятели. Чувствителни са на ниски зимни температури. Не е склонен на изресяване и милерандаж. Технологична характеристика Мискет плевенски притежава ценни биологични и стопански качества и е един от най-добрите ранозреещи сортове с черно грозде. Гроздето натрупва достатъчно захари 16-17 % при умерено съдържание на титруема киселинност. Издръжлив е на дълъг транспорт. |
ПОСЕЩЕНИЯ: ПЪТИ |